Aktüel Hukukî Haberler

Güncel Gelişmeleri Buradan Takip Edin

Üniversitede Okuyan Reşit Çocuğa Nafaka Kararı

Emekli baba, üniversiteli kızına nafaka ödeyecek. 10 yıl önce eşinden boşanan emekli babanın, üniversite öğrencisi kızına, eğitimini sürdürebilmesi için her ay 8 bin lira yardım nafakası ödemesine karar verildi.

 

Ankara Aile Mahkemesinde dava açan üniversite öğrencisi C.A., 10 yıl önce annesinden boşanan babasından yardım nafakası talep etti. C.A., üniversitede okuduğunu, yurtta kaldığını, eğitimine devam edebilmesi için babasının maddi katkısına ihtiyaç duyduğunu belirterek, 8 bin TL yardım nafakasına hükmedilmesini talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme, davacı çocuk reşit olmasına rağmen, üniversite eğitimine devam ettiği için davalı babanın aylık 8 bin lira yardım nafakası ödemesine karar verdi.

 

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, eşlerin boşanması durumunda 18 yaşından küçük çocuğun velayeti kendisine tevdi edilmeyen ana veya baba, çocuğa iştirak nafakası öder. İştirak nafakası denilen bu ödeme, çocuk reşit olana kadar devam eder. Medeni Kanun’un 328.maddesindeki, “Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa anne ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler” düzenlemesi ile ebeveynler, reşit olduğu halde eğitimi devan eden çocuğun bakımından sorumlu hale geliyor.

 

Yardım nafakası davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi, bu davalara ‘aile mahkemesi’ sıfatıyla bakar. Yardım nafakası davasında yetkili mahkeme ise TMK 365/6. maddesi gereğince davanın taraflarından birinin yerleşim yeri mahkemesidir.

 

Reşit çocuğa yardım nafakası verilmesi gerektiğine dair, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin emsal nitelikteki 2015/17254 Esas ve 2016/3205 karar sayılı kararında; “Somut olayda dosya kapsamından, davacının... öğrencisi olduğu, apart otelde aylık 475,00 TL kira ödemek suretiyle kaldığı, aylık 330,00 TL katkı kredisi aldığı, yarı zamanlı işlerde çalışıp aylık 250,00 TL gelir elde ettiği, 2013 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu %28 oranında özürlü kaldığı, sağ elini kullanamadığı, kazaya neden olan aracın sigorta şirketinin davacıya 125.210,30 TL tazminat ödediği anlaşılmaktadır. Görüldüğü üzere davacı eğitimini sürdürebilmek için anne babasının yardımına muhtaç olup, bu bağlamda mahkemece davacı lehine yardım nafakası takdir edilmesinde bir isabetsizlik görülmemiş, davalı vekilinin bu yöne ilişkin temyiz itirazları reddedilmiştir” ifadelerine yer verilerek, üniversite eğitimi devam eden reşit çocuğa yardım nafakası verilmesi gerektiğine işaret edilmiştir.

 

  
129 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın