Apartmanlarda Uyulması Gereken Kurallar Günümüzde şehir hayatının bir gereği olarak genellikle çok katlı apartmanlarda ve toplu yapılarda yaşıyoruz. Buna bağlı olarak da toplu yaşamanın getirdiği kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. Apartmanlar toplu yaşamın olduğu alanlardır ve bu alanları paylaşan kişilerin birbirlerine saygılı olmaları gerekir. Özellikle temizlik, koku, gürültü ve güvenlik gibi konularda kişilerin uyması gereken kurallar vardır. Bu kuralların bazıları yazılı kanun hükmü olduğu gibi, yazılı olmayan toplumsal kurallar da vardır.
Konuyla ilgili hususlar genel olarak Kat Mülkiyeti Kanunu ile Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanununda dağınık halde düzenlenmiştir. Bunun yanısıra Kabahatler Kanunu’nda da komşuluk hukukuna dair bir takım düzenlemeler vardır. Bunlara ek olarak toplu yapı yönetim planını da sayabiliriz. Yönetim planı toplu yapılarda adeta anayasa niteliğindedir ve bütün kat maliklerini bağlayıcı özelliği vardır. Apartman hayatıyla ilgili temel düzenleme 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda (KMK) yapılmıştır. KMK madde 18’e göre, kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak mükelleftirler.
Gürültü Sınırının Aşılması Apartmanlarda özellikle gürültü sınırlarının aşılmamasına dikkat etmek gerekir. Yüksek sesle konuşmak ve gürültü çıkarmak komşuları rahatsız edecektir. Ayrıca apartmanda hasta ve yaşlı kişilerin, bebeği olan ailelerin yaşadığını düşünerek ona göre davranmak gerekir. Mesai günleri akşam saat 20.00’den sabah 07.00’ye kadar gürültü yapmaktan özellikle kaçınmak gerekir. Hafta tatili olan pazar günleri ise çok daha dikkatli davranılmalıdır. Beton zeminde topuklu ayakkabılarla dolaşılması alt kattaki komşuyu mutlaka rahatsız edecektir. Gece geç vakitte tuvalette sifonun çekilmesi veya çamaşır makinesinin çalıştırılması, ya da çok erken veya geç vakitlerde elektrikli süpürgenin kullanılması da rahatsızlık verebilecek davranışlardandır.
Tadilat Yapılabilecek Saatler Kat maliklerinin kendi bağımsız bölümlerinde yapacakları tadilat açısından uymaları gereken kurallar vardır. Bu kurallar apartman yönetim planında belirlenmiş olabilir. Komşuluk hukuku çerçevesinde özellikle sabah çok erken, akşam ve gece saatlerinde tadilat yapılması uygun değildir. Kapsamlı tadilatlarda apartman veya site yönetimine haber verilmesi, komşuların haberdar edilmesi ve tadilatın olabildiğince rahatsızlık vermeyecek şekilde yapılmasına özen gösterilmesi gerekir. Uygulamada hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul edilmektedir. Belirtilen saatler dışında tadilat yapılması halinde, saat sınırlamasına uymayanlar hakkında yasal yollara başvurma hakkı bulunmaktadır.
Rahatsız Edici Koku Şayet apartmanda bir koku problemi varsa ve bu kokuya kat maliklerinden birisi sebep oluyorsa, kokudan rahatsızlık duyanlar şikayet yoluna başvurup sulh hukuk mahkemesinde müdahalenin önlenmesi talebiyle dava açılabilir. Kokuya sebep olan kat maliki veya kiracı hakkında dava açıldığı taktirde mahkeme, koku sorununun çözümü için bilirkişiye başvurup rapor almak durumundadır. Teknik kişilerden oluşan bilirkişi heyeti, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca dava konusu taşınmazın kokuya neden olup olmadığını, böyle bir koku mevcut ise bu durumun komşular açısından tahammül sınırlarını aşıp aşmadığını inceleyerek raporunu hazırlar. Mahkeme, rapora göre, gerektiği taktirde bu kokunun giderilmesini ilgili kat malikinden süre tanıyarak isteyebilir.
Balkonda Mangal Yakılması Şehir hayatında balkonlar, insanların temiz hava alıp dinlenebildikleri mekanlardır. Balkonları kullanırken diğer komşuları rahatsız etmemeye özen gösterilmesi gerekir. Özellikle balkonlarda mangal yapmak ve konu ve dumanla diğer kat mailiklerine rahatsızlık verecektir. Ayrıca balkondan halı, kilim, silkelemek de uygun değildir.
Kapı Önüne Bırakılan Çöpler Apartmanlarda ortak alanlar herkesin kullanımında olan yerlerdir ve mutlaka temiz tutulmalıdır. Merdiven boşluklarına veya kapı önlerine kesinlikle çöp atılmamalıdır. Şayet çöpler belli saatlerde görevliler tarafından toplanıyorsa, belirlenen saatten önce veya sonra çöpler apartman içerisine konulmamalıdır. Ortak kullanım alanları temiz tutulmalıdır. Apartman veya site bahçesine kedi-köpek gibi hayvanları beslemek için kontrolsüz yiyecek bırakılmamalıdır. Bu yiyeceklerin böcek ve farelere davetiye çıkaracağı unutulmamalıdır.
Apartmanda Evcil Hayvan Beslemek Apartman veya site yönetim planında yasaklanmamış olması ve komşulara rahatsızlık vermemek koşuluyla bağımsız bölümlerde evcil hayvan beslenmesine hoşgörüyle bakılmalıdır. Buna karşın yönetim planında evcil hayvanların bağımsız bölümlerde beslenmesi açıkça yasaklanmış ise, bu durumda hayvanın diğer bağımsız bölümlerde oturanları rahatsız edip etmediğine bakılmaksızın tüm kat malikleri bu yasağa uymak zorundadır. Yasağa uyulmadığı takdirde rahatsız olan kat maliklerinden her birinin Kat Mülkiyeti Kanunu 18.maddesine dayanarak aynı kanunun 33.maddesi hükmünce hâkimin müdahalesini isteme hakkı vardır.
Av. Alper Osman Genç
|
515 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |