Evlilik Birliğinde Ekonomik Şiddet Medeni Kanunumuzun (TMK) 185/3 maddesinde yer alan eşlerin sadakat yükümlülüğü, aynı zamanda ekonomik sadakati de kapsamaktadır. Bu sebeple eşler arasındaki ekonomik şiddet içeren davranışlar boşanma sebebi oluşturmaktadır. Bu davranışları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Borçlanma Konusunda Ekonomik Şiddet Eşlerin borçlanma konusunda ekonomik şiddet içeren davranışlarda bulunmaları boşanma sebebi oluşturur. Bu kapsamda borçlarını ödememek, aşırı derecede ve aile düzenini bozacak şekilde borçlanmak, borçlar dolayısıyla icra takibi yapılmasına ve eve haciz gelmesine sebep olmak, eşinden habersiz borç almak ve alacaklıların rahatsız etmelerine sebebiyet vermek gibi davranışlar ekonomik şiddet içeren davranışlar olarak belirtilmiş ve boşanma sebebleri arasında sayılmıştır.
Çalışma Konusunda Ekonomik Şiddet Ailesine bakmakla yükümlü olan eşin çalışmaması ve evin geçimini temin edememesi de ekonomik şiddet içeren davranıştır. Çalışmayan, sürekli iş değiştiren, her girdiği işten çıkan, eşine ve çocuklarına bakamayan kişi evlilik birliğinin sarsılmasında kusurlu sayılmıştır. Yine aynı şekilde eşini zorla çalıştırmak veya çalışmayı istediği halde çalışmasına mani olmak, kendisi evlilik hayatıyla bağdaşmayan uygunsuz işlerde çalışmak gibi durumlar çalışma konusunda ekonomik şiddet kapsamında sayılmıştır.
Ortak Konut Konusunda Ekonomik Şiddet Hukukumuzda eşler oturacakları konutu birlikte seçerler. Eşlerin bağımsız bir evi olması gereklidir. Ekonomik durumu yeterli olduğu halde bağımsız bir konut temin etmeyen ve eşini kendi ailesiyle oturmaya zorlayan eş boşanmada kusurlu sayılmıştır. Aynı şekilde, ekonomik durumu yeterli olduğu halde evin kirasını ödememek de bu kapsamdadır.
Diğer Ekonomik Şiddet Sebepleri Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında ekonomik şiddete yönelik davranışlar çeşitlilik göstereceğinden bunlara; uzun süreli hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkumiyet, kumar oynayıp borçlanmak, eşinden habersiz taşınmazlarını devretmek, eşinden habersiz parasını alıp kullanmak, eşinin kredi kartını habersiz kullanmak gibi durumlar da eklenebilir.
Av. Alper Osman Genç – avukatalpergenc@gmail.com
|
748 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |