Aşırı Kıskançlık Boşanma Sebebidir Medeni Kanunumuzun (TMK) 185/3 maddesinde yer alan eşlerin sadakat yükümlülüğü, aynı zamanda duygusal sadakati de kapsamaktadır. Bu sebeple aşırı kıskançlık şeklindeki duygusal şiddet içeren davranışlar eşlerin sadakat yükümüne aykırı davranışlar olmaları hasebiyle aynı zamanda boşanma sebebi oluşturur. Duygusal şiddete yönelik davranışlar her türlü delile ispatlanabilir. Şayet kanıtlanamamışsa ve açılmış bir ceza davası varsa bu davanın sonucu beklenmelidir.
Aşırı Kıskançlık Eşini aşırı şekilde kıskanmak hukukumuzda boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir. Konuyla ilgili yapılan akademik çalışmalarda, kıskanmanın aşırılığının diğer eşin kişiliğine ve ruhsal bütünlüğüne saldırı oluşturacağı kabul edilmiştir. Uygulamada da, eşini aşırı kıskanmak, evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle açılan boşanma davalarında duygusal şiddete yönelik bir davranış olarak kabul edilemekte ve bu yönü itibariyle boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır. Nitekim Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin emsal bir kararında (21/12/2005 Tarihli 13779 E, 17993 K.), “davalının aşırı kıskançlık gösterdiği, eşine ağır hakaretlerde bulunduğu... anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklinde aşırı kıskançlığın boşanma sebebi olduğu vurgulanmıştır.
Yakınlarıyla Görüştürmemek Aynı şekilde, evlilik birliği içinde eşini komşularla, ailesiyle veya yakınlarıyla (akrabalarıyla) görüştürmemek ve görüşmesine mani olmak da duygusal şiddete yönelik davranışlardan kabul edilmiş ve boşanma sebepleri arasında sayılmıştır. Yine emsal nitelikteki bir Yargıtay kararında (Y2HD, 29/12/2011 Tarihli 1790 E, 24079 K.), “kadının güven sarsıcı davranışları karşısında kocanın da eşine fiziksel şiddet uyguladığı, ortak konuttan kovduğu ve yakınlarıyla görüşmesine kısıtlama getirdiği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu olaylara göre kocanın daha fazla kusurlu olduğunun kabulü gerekir” ifadeleriyle, eşini yakınlarıyla görüştürmemenin daha ağır kusur olduğu vurgulanmıştır.
Bunlara ilave olarak, eşini kimseyle görüştürmemek, çocuklarıyla görüştürmemek, telefon kullanmasına izin vermemek, fotoğraflarını yırtmak, başkalarının yanında konuşmasına engel olup, konuşturmamak gibi sebepler de duygusal şiddete yönelik davranışlar arasında sayılmıştır.
Av. Alper Osman Genç – avukatalpergenc@gmail.com |
940 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |