Bekçilere Silah Kullanma Yetkisi

Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bekçilik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun önümüzdeki günlerde onaylanıp, Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Belli bir yaşın üzerindeki vatandaşlarımız geceleri mahallelerde dolaşan ve ara sıra düdük çalan eski bekçileri mutlaka hatırlayacaklardır. Bir ara kaybolduktan sonra birkaç yıl önce bekçiler tekrar hayatımıza girdi. Bekçilerin istihdam amacı, görevli oldukları mülki sınırlar içinde halkın istirahat, sağlık ve selametini sağlamak. Sıkıntılı durumları genel kolluk birimlerine bildirmek ve hızlı şekilde tedbir alınmasını sağlamak. 

 

Bekçilere Zor ve Silah Kullanma Yetkisi 

Mecliste kabul edilen kanuni düzenlemede bütün bu hususlarla birlikte bekçilerin vazife, yetki ve özlük haklarına ilişkin durumlar da görüşülüp konuşuldu. Buna göre; haftalık çalışma süresi azami 40 saat olacak bekçiler, kolluk hizmet ve görevleri dışında her ne suretle olursa olsun çalıştırılamayacak. Görev saatleri içinde görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecekler. Bekçiler, görev bölgelerinde ve çalışma saatleri içinde şüpheli gördükleri kişileri, araçları durdurabilecek, kimlik sorabilecek ve aynı zamanda zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak ve genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak. Çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken; şüphelileri yakalamak, yakaladıkları şüphelilerin kendilerine veya başkalarına zarar vermelerini engelleyici tedbirleri almak, suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için gerekli muhafaza tedbirlerini almak, varsa olayın tanıklarının kimlik ve adres bilgilerini tespit ederek genel kolluk birimlerine bildirmekle görevli ve yetkili olacak. Bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek.

 

CHP, Anayasa Mahkemesine Gidiyor 

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), TBMM Genel Kurulu'ndan geçen kanun teklifi ile Anayasa Mahkemesine iptal başvurusunda bulunacağını bildirdi. CHP kurmayları, 18 maddelik değişikliğin bekçilere geniş ve keyfiliğe açık yetkiler tanıdığı, devletin ahlak polisliği yapması ve bireylerin hayat tarzına müdahale etmesi riskini içerdiği gerekçeleriyle AYM 'ye taşımaya hazırlanıyor. Kanuni düzenlemenin 5, 6 ve 7 'nci maddelerindeki hususların itiraz konusu edileceği belirtiliyor. 

  

Av. Alper Osman Genç – avukatalpergenc@gmail.com

  
617 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın