İşyeri Kira Sözleşmeleriyle İlgili Geçici Düzenleme Covid-19 Koronavirüs salgını hayatımızın her alanını etkilemeye devam ediyor. Dünya genelinde hızla yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak olarak duyurulan salgın, hukukumuzda da mücbir sebep olarak kabul edildi. Buna paralel olarak muhtelif kanuni düzenlemeler ve cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle mevzuatımızda da geçici değişiklikler yapıldı. İcra iflas takipleri ile hak düşürücü ve zamanaşımı süreleri Nisan ayı sonuna kadar duruduruldu. İşverenlerin 3 ay boyunca işçi çıkarmaları yasaklandı. İşsizlik maaşı almaya hak kazanmadan işini kaybedenlere yönelik destek paketi açıklandı. Yapılan önemli düzenlemelerden birisi de işyeri kira sözleşmeleriyle ilgili.
Geçtiğimiz hafta 31080 Sayılı Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan geçici düzenlemeyle, 1 Mart ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında ödenmeyen işyeri kira bedelleriyle ilgili sözleşmelerin feshedilemeyeceği ve bu sebeple tahliye talep edilemeyeceği hükme bağlandı. 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Geçici 2. maddesi şu şekilde: “1/3/2020 tarihinden 30/6/2020 tarihine kadar işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmaz.”
Buna göre, 1 Mart ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında iş yeri kira bedelinin ödenememesi sebebiyle kira sözleşmeleri feshedilemeyecek ve bu durum icra takiplerinde veya tahliye davalarında tahliye sebebi sayılamayacak. Salgın dolayısıyla yaşanan iş kaybından etkilenerek gelirlerinin azalmasıyla birlikte kiralarını ödemekte zorlanan şirketler ve iş yerleri, yapılan düzenlemeyi çok olumlu karşıladı. Zira salgın sebebi ile birçok işyeri, alınan tedbirler kapsamında ya kamu otoritesi tarafından kapatıldı; ya da sosyal izolasyon dolayısıyla insanların evlerine kapanmalarından dolayı büyük oranda müşteri ve iş hacmi kaybı yaşadı. 22 Mart 2020 tarihli İçişleri Bakanlığı Genelgesiyle içkili-içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin müşteri kabul etmesi yasaklanmıştı. Bu tür işyerlerinin sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına izin vermeden hizmet verecek şekilde çalışmasına imkan tanınıyor. Benzer şekilde 2020/3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ulusal ve uluslararası düzeyde açık ya da kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantılar veya aktiviteler Nisan ayı sonuna kadar ertelenmişti.
Yazımızın sonunda şu noktanın da altını çizmenin faydalı olacağını düşünüyorum. Kira hukunda son yapılan geçici düzenleme konut kiralarını kapsamıyor. Şimdilik sadece işyeri kira sözleşmeleriyle sınırlı bir düzenleme.
Av. Alper Osman Genç – avukatalpergenc@gmail.com (İSTANBUL BAROSU) |
773 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |