İşçinin Sık Hastalanıp Rapor Alması

İş Sözleşmesinin Haklı Nedenle Feshi

İş sözleşmesi, işçi ile işveren arasında kurulan ve her iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Aynı zamanda taraflar arasında karşılıklı güvene dayanan kişisel ve sürekli bir ilişki meydana getirir. Şayet taraflarından birinin davranışı ile bu güven ilişkisi sarsılırsa güveni sarsılan tarafın objektif iyi niyet kurallarına göre artık bu ilişkiyi sürdürmesi kendisinden beklenemez. İşçinin de sık sık hastalanarak rapor alması ve işyerine devamsızlığı detaylarını aşağıda açıkladığım şekilde bu kapsamda değerlendirilmektedir. 

 

İşçiye iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshetme yetkisi veren durumlar 4857 sayılı İş Kanunu madde 24’te, işverene haklı nedenle derhal feshetme yetkisi veren durumlar ise madde 25'te düzenlenmiştir. Buna göre; işçi ve işveren yönünden haklı fesih nedenleri, "sağlık sebepleri", "ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan hâller ve benzerleri" ile "zorlayıcı sebepler" başlıkları altında üç grupta benzer şekilde ele alınmıştır. Ayrıca işveren için haklı fesih nedeni olarak işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması hâlinde devamsızlığı, dördüncü bir grup olarak düzenlenmiştir 

 

İşçinin Sık Sık Hastalanması

İşçinin hastalığına ilişkin rapor süresi işin işleyişini önemli ölçüde engelleyecek noktaya geldiyse ve işçi sık sık rapor alıyorsa, işveren ihbar sürelerine uymak şartıyla iş akdini feshedebilir. Yargıtay da sık sık rapor alarak iş yerine devamsızlık yapan işçinin iş akdinin geçerli nedenle feshedilebileceğini kabul etmektedir. Böyle durumdaki işçi kıdem tazminatını alsa da işe iade edilmez. Nitekim, 4857 sayılı İş Kanunu madde 18'in gerekçesinde işçinin yetersizliğinden kaynaklanan nedenler arasında sık sık hastalanma, geçerli fesih nedeni olarak sayılmıştır. Bu sebeple, işçinin sık sık hastalanması, iş görme ediminin gerektiği şekilde ifa edilmesini devamlı olarak olumsuz etkiliyor ve iş yerinin normal işleyişini bozuyorsa, işveren geçerli olarak fesih hakkını kullanabilecektir. Yargıtay uygulamasında da sık sık hastalanıp rapor alan ve işyerinde devamsızlık yapan işçinin iş akdinin, İş Kanunu hükümleri çerçevesinde, işveren tarafından haklı gerekçeyle feshedilebileceği belirtilmektedir. Emsal bir kararında benzer bir dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, İş Kanunu’nun gerekçesinde hangi hallerin işçinin yetersizliği nedeniyle geçerli fesih hakkı doğuracağının örnekleme yöntemiyle sayıldığını ve bunlardan birisinin de işçinin sık sık hastalanarak rapor alması olduğunu belirterek; ‘Sık sık rapor alma halinde, işveren aralıklı da olsa işçinin iş görme ediminden faydalanamayacaktır. Sık sık hastalanan ve rapor alan işçinin, bu nedenle devamsızlığının işyerinde olumsuzluklara yol açacağı açık bir olgudur’ şeklinde değerlendirme yapmıştır. 

 

Sık Rapor Almada Kriter

Sık sık rapor almanın iş akdinin işveren tarafından feshinde geçerli sebep oluşturacak yoğunluğa ulaştığından söz edebilmek için işçinin hangi sıklıkta ya da ne kadar uzunlukta rapor alması gerektiğini kesin olarak belirleyen bir kriter yoktur. Ancak neticeye ulaşma ve hüküm verme bakımından, işçinin almış olduğu raporlar nedeniyle yaptığı devamsızlıkların ne zaman iş yerinde sıkıntıya sebep olduğu, işçinin yaptığı iş ve iş yerindeki konumu, iş yerinin büyüklüğü/küçüklüğü, devamsızlığın etkisinin diğer işçilere aşırı yük bindirip bindirmediği, işçinin kıdemi gibi hususlar önemli rol oynayacaktır. 

 

Av. Alper Osman Genç – avukatalpergenc@gmail.com

  
1027 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın