Yargıtay: "Boşanan Anne Çocuğa Kendi Soyadını Verebilir"
Yargıtay 2. Hukuk dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, bugün kendi facebook sayfasında yaptığı paylaşımda; boşanmış kadının, velayeti kendisine verilmiş olan çocuğuna "kendi kızlık soyadının" verilmesini velayet hakkına dayanarak Aile Mahkemesinden isteyebileceğine dair karar verildiğini duyurdu.
Daha önce aynı hususta, aynı doğrultuda Anayasa Mahkemesi’nin de kararı olduğuna dikkat çeken Başkan Gençcan; ‘Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, boşanma davasında, velayeti anneye verilen çocuğun soyadını değiştirme talebiyle açılan davanın reddedilmesi nedeniyle, başvurucunun aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir’ ifadelerini kullandı.
Yargıtay’ın içtihat değişikliği anlamına da gelen yeni kararına göre boşanmış ailelerin çocukları babalarının soyadını taşımak zorunda olmayacak. Velayet kendisinde olan anne, isterse çocuğunun soyadını değiştirebilecek. Kararın uygulamada birçok sıkıntıyı ve karışıklığı da beraberinde getireceğini ifade eden hukukçular, yeni içtihadın çok hatalı olduğuna dikkat çekiyor. Velayet yetkisinin değişebileceğini vurgulayan uzmanlar; yetki annedeyken değişen çocuğun soyadının, yetki babaya geçtiği durumda tekrar değişmesinin karışıklığa yola açacağını ve çocukla babası arasındaki ilişki de dahil olmak üzere birçok noktada sıkıntı meydana getireceğini belirtiyor.
Bu arada Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada boşanma sonrası çocuğun velayeti hususunda yeni düzenleme için çalışıldığını söyledi. Boşanmalar sonrası çocukların mağduriyetlerinin giderilmesine dair düzenlemeler yaptıklarını belirten Gül, çocukların "bir mal gibi" nitelendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Gül tasarıyla ilgili; "Anne ya da baba çocuğu görürken bir harç ödüyor, sanki bir malı teslim alıyor. Adalet Bakanlığı olarak bu yaklaşımdan vazgeçilmesine yönelik bir düzenleme getirdik. Bu konuyu Bakanlar Kurulunda da değerlendirdik. Çocuğun gerçekten insani ve onuruna uygun şekilde teslim edilmesine ilişkin bir çalışma yapacağız. İcra ile değil, başka alternatif yollardan, harç ödemeden kendi çocuğunu görebilecek şekilde bir düzenleme için çalıştık. Çocuğunu göstermeyenlere ilişkin velayetin değiştirilmesi, geçici olarak hapsen tazyik, nafakanın geçici olarak iptali gibi birtakım düzenlemeler getiriyoruz. Bunu mahkeme değerlendirecek. Bunlara yönelik çalışmamız olgunlaşınca imzaya açacağız. Yoğun bir şekilde çalıştığımız bir konu. Genel olarak da Bakanlar Kurulumuzca da kabul gören bir konu. En kısa zamanda son halini tamamlamış oluruz" şeklinde konuştu. |
1606 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |