Eşinin Telefonuna Casus Program Yüklemek…

Yargıtay, boşanma davasında, karısının akıllı telefonuna casus program yükleyerek ses kaydı alan kocanın elde ettiği delilleri hukuka aykırı olarak kabul etti ve hükme esas teşkil edemeyeceğine karar verdi.

 

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından verilen emsal nitelikteki kararda, ‘davacı-karşı davalı erkeğin eşinin telefonuna casus program yükleyerek ele geçirdiği ses kayıtları hukuka aykırı delil niteliğinde olup kusur belirlemesinde dikkate alınamaz’ ifadelerine yer verildi.

 

Yüksek mahkemenin verdiği karar, hukukçular arasındaki delil tartışmasını tekrar gündeme getirmiş oldu. Yargıtay’ın daha önce verdiği bazı kararlarında özellikle aile hukuku-boşanma davalarında hukuka aykırı şekillerde elde edilmiş olsa bile ispat açısından özellik arzeden ses ve görüntü kayıtlarının da delil olarak kabul edilip hükme esas alınabileceği kabul ediliyordu.

 

İçtihat Metni:  

 

TC YARGITAY

2. Hukuk Dairesi        

2015/26918 E.    

2017/6688 K.

 

İçtihat Metni

Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi

 

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı erkek tarafından kadının davasının kabulü ve tazminatların miktarı yönünden; davalı-karşı davacı kadın tarafından ise erkeğin davasının kabulü, reddedilen tazminatlar ile erkek lehine hükmedilen tazminatlar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

 

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davacı-karşı davalı erkeğin eşinin telefonuna casus program yükleyerek ele geçirdiği ses kayıtları hukuka aykırı delil niteliğinde olup kusur belirlemesinde dikkate alınamaz ise de; tanık beyanları, telefon kayıtları ve fotoğraflar ile toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde zina eyleminin ispatlanmış olduğunun anlaşılmasına göre, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın temyiz edenlere yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 136.00'ar TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 01.06.2017 


  
3979 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın