Sigorta Bağlamında Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler… Gözetmen Sigorta Brokerliği, bu ayki bilgilendirme bülteninde, vatandaşların trafik kazası sonrası yapmaları gereken hususları anlatan bir yazı yayımladı.
Gerek kaza sonrası ilk yardım uygulamaları ve alınacak hayati önlemler; gerekse sigorta bağlamında hukuki olarak yapılması gerekenlerin detaylı bir şekilde anlatıldığı yazıda sürücülere önemli bilgiler de veriliyor. Trafik kazası sonrası sürücüler tarafından yapılması gerekenlerin tek tek anlatıldığı yazıda, ilk yapılması gerekenin, kaza bölgesini ve kazaya karışan araçları hızlıca kontrol ederek kazaya karışan araçlarda veya çevrede ölü-yaralı olup olmadığına ve araçlarda yakıt ya da gaz sızıntısı olup olmadığına bakmak olduğu belirtiliyor.
Maddi hasarlı trafik kazalarında, durumun kayıt altına alınması için kazaya karışan taraflarca ortak olarak bir kaza tespit tutanağı hazırlanması gerektiğinin ifade edildiği bültende, sigorta işlemleri için önem taşıyan bu tutanakta kazaya dâhil olan araç sürücülerinin imzalarının olması gerektiği vurgulanıyor.
Kaza tespit tutanağın yanında kazayı çeşitli açılardan görüntüleyen fotoğrafların olmasının da faydasına işaret edilen yazı şu şekilde:
KAZA SONRASI YAPILMASI GEREKENLER Bu ayki bültenimizde, bir trafik kazası sonrası yapılması gerekenler ile ilgili önemli bilgilere yer verilecektir.
1-Trafik Kazası sonrası ilk anda yapılması gerekenler; Hayati Kontrolleri Yapın. Trafik kazası yaptıysanız yapmanız gereken ilk şey, kaza bölgesini ve kazaya karışan araçları hızlıca kontrol ederek kazaya karışan araçlarda, çevrede yaralı veya ölü olup olmadığına ve araçlarda yakıt ya da gaz sızıntısı olup olmadığına bakmaktır. Yaralı veya ölü varsa 112’den ambulansı ve 154 Alo Trafik’i, yakıt veya gaz sızıntısı varsa 110’dan itfaiyeyi acil bir şekilde bilgilendirmelisiniz. Eğer kazada yaralı veya ölü yoksa sadece araçlar zarar gördüyse kaza ‘’Maddi Hasarlı Trafik Kazası’’ statüsüne girecektir.
Sakin Olup Gerekli Güvenlik Önlemlerini Alın. Önemli hayati kontrolleri yaptıktan sonra sakin olarak başka kazalara sebebiyet vermemek için güvenlik önlemleri almalısınız. Bunun için öncelikle araçlarda bulunması zorunlu olan yansıtıcı, reflektör veya ışıklı işaret cihazlarını trafik akışına göre şehir içinde 30 m, şehir dışında en az 100 m uzağa yerleştirmelisiniz.
Kazaya Karışan Araçların Fotoğraflarını Çekin Mümkünse kazaya karışan araçları olay yerinden oynatmandan, birkaç farklı acıdan kazanın fotoğraflarını çekmelisiniz. Bu fotoğraflar sigorta şirketinizin kazayı değerlendirmesi için çok önemlidir. Araçların darbe alan bölgelerini özellikle fotoğraflamanız gerekir.
Araçları Uygun Bir Yere Çekin Araçların hareket etmelerine engel olacak bir durum yoksa uygun bir alana çekerek geri kalan işlemlere orada devam edin. Böylece yeni bir kazaya sebep olmamış ve kazanın olduğu bölgede oluşması muhtemel trafik sıkışıklıklarının önüne geçmiş olursunuz.
Kazaya Karışan Araçların Evraklarını Fotoğraflayın veya Fotokopilerini Alın Hasar sürecinde sigorta şirketlerine vermek üzere kazaya karışan aracın veya araçların ehliyet, ruhsat ve sigorta poliçe örneklerini almayı unutmayın. Detayları görünebilecek şekilde fotoğraf çekmeniz veya fotokopilerini almanız yeterli olacaktır.
Arada Anlaşmazlık Olması Durumunda Polis ya da Jandarma Çağırın Kazaya karışan şoförler arasından bir anlaşmazlık olması durumunda, polis veya jandarma çağrılması gerekir. Ancak gelen polis veya jandarma da genellikle maddi hasarlı kazalarda sadece kaza tespit tutanağını doldurur. Bu sebeple, kanuni zorunluluklar hariç vakit kaybı olmaması adına anlaşarak tutanağı doldurmanız en kolay çözüm yoludur.
2-Aracınıza Çarpan Sürücü Kaçarsa; Bu durum iki şekilde başınıza gelebilir. İlk durumda trafikte bir sürücü sizin aracınıza çarpıp olay yerinden uzaklaşabilir, ikinci durumda ise park halinde bulunan aracınıza biri çarpıp kaçabilir. Her iki durumda da çarpıp kaçan aracın sürücüsü suçlu sayılır ve “olay yeri terk cezası” yazılır. Böyle bir durumda yapabileceğiniz iki şey vardır. Birincisi çarpan aracın plaka bilgilerini öğrenmeyi deneyebilirsiniz. İkincisi ise, sigorta ve kasko şirketi için aracınızın fotoğrafını çekebilirsiniz. Çarpan aracın plaka bilgilerini öğrenebilirseniz emniyete giderek şikâyette bulunabilirsiniz. Emniyet birimleri, size çarpan araç sahibini tespit eder ve aracında hasar varsa tutanak tutar. Eğer çarpan aracın bilgilerine ulaşamazsanız ve herhangi bir görgü tanığı da yoksa aracınızın hasarını kaskodan isteyebilirsiniz.
3-Kaza Tespit Tutanağı Doldurun… Maddi hasarlı trafik kazalarında, durumun kayıt altına alınması için kazaya karışan taraflarca ortak olarak bir kaza tespit tutanağı hazırlanması gerekir. Sigorta işlemleri için önem taşıyan bu tutanakta kazaya dâhil olan tarafların görüşlerinin yazılı beyanı şarttır. Tutanak hazırlanırken yazılan bilgiler her iki araç sürücüsü tarafından 2 nüsha olarak eksiksiz ve ayrı ayrı doldurulmalı ve tutanakta her iki sürücünün de imzası olmalıdır. Bu tutanağın yanında kazayı çeşitli açılardan görüntüleyen fotoğrafların olması da faydalı olacaktır.
Tutanak Tutulamadığı Durumlarda İlgili Yerlere Haber Verin. Eğer kazaya karışan araç sahipleri arasında anlaşmazlık varsa veya bazı nedenlerden dolayı (ehliyetsiz sürücü, alkollü sürücü, araçlardan birinin resmi plakalı olması, kamu mallarının zarar görmesi, kazada ölüm veya yaralanma olması, taraflardan birinin trafik sigortası olmaması.) tutanak tutulamıyorsa yapmanız gerekenler şunlardır: Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramalı, kaza tutanağı tutturmalı ve alkol raporu almalısınız. Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız. Kazaya başka bir araç da karışmış ise o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız.
Kaza Tespit Tutanağı Yanında Gerekli Olan Belgeleri Temin Edin. Trafik kazası yaptıktan sonra kazaya karışan araçların hem Zorunlu Trafik Sigortası yaptırdığı sigorta şirketine hem de kendi araçlarının kasko sigortasını hazırlayan sigorta şirketinen başvuru yapmaları gerekir. Bu başvuru için kaza tespit tutanağı ile birlikte aşağıdaki belgeleri de teslim etmeleri gerekir.
Bu belgeler: Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı, Poliçenin fotokopisi, Araçların kaza yerinde çekilmiş fotoğrafları, Araç sürücülerine ait ehliyet ve ruhsat fotokopileri.
|
1265 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |