Yargıtay, tüp bebek tedavisine yanaşmayan kadını kusurlu buldu…

Çocuğu olmayan evli bir çiftin boşanma davasında Yargıtay eşler açısından önemli bir karar verdi. Yargıtay 2.Hukuk Dairesi, çocukları olmadığı için kocasının tüp bebek tedavisi ısrarlarını reddeden kadını, evlilik birliğinin bozulmasında kusurlu buldu.

Davacı kadın, tüp bebek tedavisine yanaşmadığı için kendisini sokakta bırakıp eve dönen ve bir daha arayıp sormayan kocası aleyhinde aile mahkemesinde boşanma davası açtı. Yerel mahkeme, karısını sokakta bırakıp bir daha da aramayan davalı kocayı ağır kusurlu bularak maddi tazminata mahkûm etti.

Davalı kocanın temyiz talebi neticesinde Yargıtay incelemesine konu olan olayda, Yüksek Mahkeme, tüp bebek tedavisine yanaşmayan kadını da kusurlu buldu. Somut olayda kadın ve erkeğin eşit kusurlu olduğunun vurgulandığı kararda; ‘Mahkemece davalı erkek ağır kusurlu bulunarak boşanmaya karar verilmiş ise de yapılan yargılama ve toplanan delillerden davacı kadının tüp bebek tedavisine yanaşmadığı, davalı erkeğin de eşini sokakta bırakıp evine döndüğü, bir daha arayıp sormadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece de kabul edilip taraflara kusur olarak yüklenen ve gerçekleşen bu kusurlu davranışlarına göre boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü gerekir’ ifadelerine yer verildi.

Yerel mahkemenin kadın yararına maddi tazminat kararı vermesini de yanlış bulan Yargıtay 2.Hukuk Dairesi; ‘mahkemece davalı erkeğin daha ağır kusurlu kabul edilmesi ve bu hatalı kusur belirlemesine bağlı olarak davacı kadın yararına maddi tazminata hükmedilmesi doğru olmamıştır. Bu nedenle, davacı kadının maddi tazminat talebinin reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi isabetsiz olmuş, bozmayı gerektirmiştir’ diyerek yerel mahkeme kararını bozdu.

Karar Metninden: "Mahkemece davalı erkek ağır kusurlu bulunarak boşanmaya karar verilmiş ise de yapılan yargılama ve toplanan delillerden davacı kadının tüp bebek tedavisine yanaşmadığı, davalı erkeğin de eşini sokakta bırakıp evine döndüğü, bir daha arayıp sormadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece de kabul edilip taraflara kusur olarak yüklenen ve gerçekleşen bu kusurlu davranışlarına göre boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Eşit kusurlu eş yararına ise; tazminata karar verilemez (TMK m. 174/1-2). Durum böyleyken; mahkemece davalı erkeğin daha ağır kusurlu kabul edilmesi ve bu hatalı kusur belirlemesine bağlı olarak davacı kadın yararına maddi tazminata hükmedilmesi doğru olmamıştır. Bu nedenle, davacı kadının maddi tazminat talebinin reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi isabetsiz olmuş, bozmayı gerektirmiştir."

  
2036 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın